Особливості травматичного досвіду у дружин військових з невизначеною втратою - Сергієнко, О. В. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню особливостей травматичного досвіду у дружин військових з невизначеною втратою. Метою роботи є виявлення рівня вираженості посттравматичних симптомів, тривожності, депресії та реакцій горювання у дружин безвісти зниклих військових. На основі комплексу психодіагностичних методик встановлено високий рівень посттравматичного стресу, емоційного напруження, тривоги та депресії у дружин військових з невизначеною втратою. Виявлено подібність структур емоційних реакцій горювання у дружин безвісти зниклих і загиблих військових. Отримані результати можуть бути використані для розроблення програм психотерапевтичної підтримки жінок, які переживають стан невизначеної втрати.

The qualification thesis is devoted to the study of the characteristics of traumatic experience among the wives of military servicemen facing ambiguous loss. The aim of the research is to identify the level of post-traumatic symptoms, anxiety, depression, and grief reactions in the wives of missing soldiers. Based on a set of psychodiagnostic methods, the study revealed a high level of post-traumatic stress, emotional tension, anxiety, and depression among the wives of servicemen experiencing ambiguous loss. The results also indicated a similarity in the emotional grief reaction structures between the wives of missing and deceased soldiers. The obtained findings can be used to develop psychotherapeutic support programs for women experiencing ambiguous loss.
Керівник роботи: Харченко Андрій Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психологічного консультування і психотерапії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; невизначена втрата; травматичний досвід; посттравматичний стресовий розлад; тривога; депресія; горювання; ambiguous loss; traumatic experience; post-traumatic stress disorder; anxiety; depression; grief