Ігрові методи навчання у підготовці майбутніх педагогів в умовах дистанційної освіти - Бакуменко, Павло Валерійович; Bakumenko, Pavlo Valeriiovych (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідження ігрових методів у підготовці майбутніх педагогів за умов дистанційного навчання. Наголошено на важливості володіння цифровими технологіями майбутніми педагогами, вибором та обгрунтуванням ігрових методів із застосуванням цифрових платформ. У дослідженні проаналізовано ігрові методи, ігрові технології та гейміфікацію. Ігрові методи визначено як сукупність педагогічних прийомів і способів оргазації навчального процесу, де провідну роль відіграє гра, спрямована на активну діяльність студентів, формування професійних компетентностей, розвиток креативного мислення, посилення мотивації та самостійної діяльності. У роботі проаналізовано дистанційне навчання та обгрунтовано цифрові платформи для онлайн-занять. Дистанційне навчання ґрунтується на таких загально відомих принципах: доступності навчання, використання комп’ютерних освітніх програм для занять та самостійної роботи різних рівнів складності, цифрових ресурсів та інноваційного цифрового середовища доставки навчального матеріалу та спілкування. Розроблено методики проведення семінарських та практичних занять з використанням ігрових методів за умов дистанційного навчання за допомогою цифрових резурсів. Реалізовано розроблені методики на прикладі професійно орієнтованих дисциплін для майбутніх педагогів у закладах вищої освіти з упровадженням ігрових методів. Результати дослідження підтвердили ефективність запропонованих ігрових методів, їх вплив на якість успішності, посилення мотивації, задоволення результатами навчання. Робота завершується практичними рекомендаціями для викладачів закладів вищої освіти щодо використання ігрових методів у підготовці педагогів.

This master’s thesis deals with research in game methods in the training of future teachers under distance learning conditions. The importance of mastering digital technologies by future teachers, selection and justification of game methods using digital platforms have been stressed. The study analyses game methods, game technologies, and gamification. Game methods have been defined as a set of teaching techniques and means of the organisation of teaching process, with a leading role of gaming aimed at encouraging students’ activity, forming professional competences, developing creative thinking, boosting motivation and independent activity. The thesis analyses distance learning and justifies the use of digital platforms in online classes. Distance learning is based on the principles of open learning, widely uses various computer assisted study applications and creates by means of the current telecommunications an information learning environment to deliver learning materials and promote communication. Methods of conducting seminars and workshops with the use of gaming methods in conditions of distance learning assisted by digital resources have been worked out. The developed methods have been implemented in professionally oriented subjects for future teachers at tertiary schools introducing game methods. The research results have proved the suggested game methods effective as well as their positive influence on quality students’ performance, boosting motivation and studying satisfaction. The thesis concludes with practical recommendations for tertiary teachers as to the use of game methods in teacher training.
Game-based learning methods in the training of future teachers in distance education
Керівник: Кайдалова Лідія Григорівна, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри інноваційної педагогіки, трансформацій і лідерства
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; ігрові методи; дистанційне навчння; цифрові платформи; майбутні педагоги; game methods; distance learning; digital platform; future teachers