Особливості та перспективи екологістики у міжнародному бізнесі - Шрубянець, Юрій Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
В умовах глобалізації світового господарства питання екологічної безпеки та сталого розвитку набувають першочергового значення. Зростання обсягів міжнародної торгівлі, індустріалізація, розширення транспортних мереж і збільшення енергоспоживання призводять до підвищення антропогенного навантаження на довкілля. У цих умовах все більшої ваги набуває концепція «зеленої логістики» (екологістики), спрямована на мінімізацію негативного впливу логістичних процесів на навколишнє середовище. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю пошуку ефективних шляхів поєднання економічних інтересів підприємств із принципами екологічної відповідальності. Використання екологічних технологій у міжнародних логістичних системах дозволяє не лише знизити рівень забруднення довкілля, а й підвищити конкурентоспроможність компаній на світовому ринку. У сучасних умовах сталого розвитку екологістика стає стратегічним інструментом підвищення ефективності бізнесу, оскільки сприяє оптимізації ресурсів, скороченню енергозатрат, формуванню позитивного іміджу компанії та виконанню міжнародних екологічних стандартів. Водночас актуальним залишається питання впровадження екологічних підходів у транспортно-логістичну діяльність українських підприємств, інтеграції в європейський ринок і реалізації положень Європейського «Зеленого курсу».
Керівник роботи: Майборода Ольга Євгенівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародних економічних відносин та логістики ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; екологістика; ecology; міжнародний бізнес; international business; екологічні технології; environmental technologies; екологічна безпека; environmental safety