Управління асортиментом і якістю хлібобулочних виробів та особливості їх митного оформлення - Фалалеєв, Єгор Сергійович; Falaleyev, E. S. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Магістерська кваліфікаційна робота присвячена вивченню теоретичних засад та практичних положень щодо управління асортиментом хлібобулочних виробів та особливостей їх митного оформлення. Проведено аналіз ринку хлібобулочних виробів в Україні та світі, розглянуто особливості контролю якості хлібобулочних виробів і фактори, що впливають на формування їх споживчих властивостей, наведено особливості експортного контролю товарів в ЄС. Проведено аналіз діяльності ФОП Новіков С.Ю., його фінансово-економічного забезпечення, запропоновано перспективи розвитку його зовнішньоекономічної діяльності. Товарознавча оцінка хліба пшеничного, представленого у вітчизняній торговельній мережі, а також аналіз сучасного асортименту хлібобулочних виробів показали можливість їх експорту. Розроблено митні формальності при переміщенні хлібобулочних виробів через митний кордон України в митному режимі експорт. Розроблено рекомендації щодо вдосконалення системи митного контролю. Метою кваліфікаційної роботи є управління асортиментом хлібобулочних виробів, а також розроблення порядку здійснення їх митного оформлення в митному режимі експорт. Об’єктом дослідження є митні формальності при митному оформленні хлібобулочних виробів, зразки хліба пшеничного різних торговельних марок, діяльність ФОП Новіков С.Ю. Предметом дослідження кваліфікаційної роботи є товарознавча характеристика та митне оформлення хлібобулочних виробів в митному режимі експорт, показники діяльності ФОП Новіков С.Ю. Результати розробок можуть бути застосовані для підприємств, що займаються зовнішньоекономічною діяльністю, при пошуку та вибору оптимальних форм митного контролю та митного оформлення хлібобулочних виробів.

This master’s thesis is devoted to the study of the theoretical foundations and practical aspects of managing the product range of bakery goods and the specifics of their customs clearance. An analysis of the bakery products market in Ukraine and worldwide was conducted; the specifics of quality control for bakery products and the factors influencing their consumer properties were examined; and the specifics of export controls for goods to the EU were outlined. An analysis was conducted of the activities of sole proprietor S.Y. Novikov and his financial and economic resources, and prospects for the development of his foreign economic activities were proposed. A commodity assessment of wheat bread available in the domestic retail network, as well as an analysis of the current assortment of bakery products, demonstrated the potential for their export. Customs formalities for the movement of bakery products across Ukraine’s customs border under the export customs procedure have been developed. Recommendations for improving the customs control system have been formulated. The objective of this thesis is to manage the assortment of bakery products and to develop a procedure for their customs clearance under the export customs procedure. The object of the study is the customs formalities involved in the customs clearance of bakery products, samples of wheat bread from various brands, and the activities of Sole Proprietor S.Y. Novikov. The subject of this thesis is the product characteristics and customs clearance of bakery products under the export customs regime, as well as the performance indicators of Sole Proprietor S.Y. Novikov. The results of this study can be applied by enterprises engaged in foreign economic activity when identifying and selecting optimal forms of customs control and customs clearance for bakery products.
Management of the assortment and quality of bakery products and peculiarities of their customs clearance
Керівник: Чуйко Марина Миколаївна, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри маркетингу та торговельного підприємництва
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; хлібобулочні вироби; якість; експорт; зовнішньоекономічна діяльність; підприємство; товарознавча оцінка; пакування; маркування; митний режим; митне оформлення; bakery products; quality; export; foreign economic activity; enterprise; commodity assessment; packaging; labelling; customs regime; customs clearance