Динаміка психоемоційного стану підлітків, що пережили втрату, у процесі застосування технік когнітивно-поведінкової та тілесно-орієнтованої терапії - Остафійчук, Анастасія Валеріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню динаміки психоемоційного стану підлітків, які пережили втрату близьких через війну, у процесі застосування технік когнітивно-поведінкової та тілесно-орієнтованої терапії. Обсяг роботи становить 60 сторінок, робота містить 11 таблиць, 9 рисунків та один додаток А. Перелік посилань включає 44 джерела. Дослідження присвячене аналізу динаміки психоемоційного стану підлітків, які пережили втрату у воєнних умовах, у процесі застосування інтегрованого підходу, що поєднує когнітивно-поведінкову терапію та тілесно-орієнтовані техніки. Вивчено зміни рівнів тривожності, депресії, самопочуття, активності та настрою до та після участі у короткостроковій програмі психологічної підтримки. Емпіричні дані, отримані за участю 90 підлітків, продемонстрували статистично значущі позитивні зміни у психоемоційному стані, особливо у випадку інтегрованого підходу, де синергетичне поєднання когнітивних і тілесних методів забезпечує комплексний вплив на когнітивний, емоційний і соматичний рівні функціонування. Результати обґрунтовують ефективність багаторівневих інтервенцій та можуть бути використані для розробки практичних рекомендацій у системах освіти та реабілітації.

The qualification work is devoted to the study of the dynamics of the psycho-emotional state of adolescents who have experienced the loss of close relatives due to war, in the context of applying cognitive-behavioral and body-oriented therapy techniques. The work comprises 60 pages, including 11 tables, 9 figures and appendix A. The reference list contains 44 sources. The study analyzed changes in the psycho-emotional state of adolescents exposed to war-related loss through the application of an integrated approach combining cognitive-behavioral therapy (CBT) and body-oriented techniques. Changes in anxiety, depression, well-being, activity, and mood levels were examined before and after participation in a short-term psychological support program. Empirical data collected from 90 adolescents demonstrated statistically significant positive changes in psycho-emotional functioning, particularly in the case of the integrated approach, where the synergistic combination of cognitive and body-based methods provides a comprehensive effect on cognitive, emotional, and somatic levels of functioning. The findings support the effectiveness of multilevel interventions and can inform the development of practical recommendations for educational and rehabilitation settings.
Керівник роботи: Російчук Тетяна Анатоліївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; психоемоційний стан; підлітки; втрата; когнітивно-поведінкова терапія; тілесно-орієнтовані техніки; інтегрована програма; тривожність; депресія; psycho-emotional state; adolescents; loss; cognitive-behavioral therapy; body-oriented techniques; integrated program; anxiety; depression