Науково-практичні основи оцінки та порівняння постквантових стандартів електронних підписів Dilithium та Вершина для блокчейн - Козюберда, Д. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
Завдання, яке вирішується в дипломній роботі полягає в тому, щоб розглянути та проаналізувати результати тестування електронних цифрових підписів, що засновані на алгебраїчних решітках та можуть бути використані у якості стійких постквантових алгоритмів у постквантовому світі, а зокрема в контексті технології Блокчейн. Результати роботи можуть бути використані в подальшому дослідженні, імплементації чи покращенні продуктивності використання постквантових стандартів електронних цифрових підписів на основі алгебраїчних решіток у технології Блокчейн, окремо від цієї технології чи в інших наукових роботах. Результати роботи також сприяють дискусії про постквантові криптографічні стандарти, їх розробку, вдосконалення, імплементацію тощо.

The task that is solved in the thesis is to consider and analyze the results of testing electronic digital signatures, which are based on algebraic lattices and can be used as stable post-quantum algorithms in the post-quantum world, and in particular in the context of Blockchain technology. The results of the work can be used in further research, implementation or performance improvement of the use of post-quantum standards of electronic digital signatures based on algebraic lattices in Blockchain technology, separately from this technology or in other scientific works. The results of the work also contribute to the discussion about post-quantum cryptographic standards, their development, improvement, implementation, etc.
Керівник роботи: Горбенко Іван Дмитрович, доктор технічних наук, професор кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; інформаційна безпека; інформаційні технології; криптографічні алгоритми; блокчейн; електронний цифровий підпис; криптографія алгебраїчних решіток; математична модель; постквантова криптографія; information security; information technology; cryptographic algorithms; electronic digital signature; blockchain; post-quantum cryptography; mathematical model; algebraic lattice cryptography