Зв’язок мотивації та спрямованості особистості у молодих людей - Глущенко, Владислав Дмитрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дипломна робота присвячена вивченню впливу мотиваційних чинників на спрямованість особистості молодих людей віком від 18 до 25 років. Основна мета дослідження — аналіз основних типів мотивації, їх зв’язку з життєвими орієнтаціями та впливу соціальних і професійних чинників на мотиваційну сферу молоді. У роботі застосовано комбінований підхід: анкетування та психометричне тестування. Для збору даних використовувалися анкети з закритими та відкритими запитаннями, а також два стандартизовані тести: Тест мотивації до досягнень (ТМД) та Тест мотиваційних установок (ТМО). У дослідженні взяли участь 150 респондентів — студенти та молоді спеціалісти. Обробка результатів здійснювалась за допомогою програмного забезпечення SPSS, що дозволило провести кореляційний (r Пірсона) та факторний аналіз. Виявлено сильний позитивний зв’язок між внутрішньою мотивацією та орієнтацією на самореалізацію (r = 0.74), а також між зовнішньою мотивацією та матеріальною орієнтацією (r = 0.61). Основні результати свідчать про домінування внутрішньої мотивації серед молоді, що зумовлено орієнтацією на особистісний розвиток та професійне становлення. Виявлено відмінності між віковими групами та гендерними категоріями: молодші респонденти демонструють більшу освітню мотивацію, тоді як старші орієнтуються на професійний розвиток. Отримані результати можуть бути використані при розробці програм мотиваційного розвитку молоді у навчальних закладах та на робочих місцях, а також для подальших досліджень у сфері соціальної та мотиваційної психології.

The diploma thesis is devoted to studying the influence of motivational factors on the personality orientation of young people aged 18 to 25. The main goal of the study is to analyze the main types of motivation, their connection with life orientations, and the influence of social and professional factors on the motivational sphere of youth. The study used a combined approach: questionnaires and psychometric testing. The data collection included questionnaires with both closed and open questions, as well as two standardized tests: the Achievement Motivation Test (AMT) and the Motivational Attitudes Test (MAT). A total of 150 respondents participated in the study, including students and young specialists. The data was processed using SPSS software, which made it possible to conduct correlation (Pearson's r) and factor analysis. A strong positive correlation was found between intrinsic motivation and self-realization orientation (r = 0.74), as well as between extrinsic motivation and material orientation (r = 0.61). The main findings indicate the predominance of intrinsic motivation among young people, driven by a focus on personal development and professional growth. Differences were identified between age groups and gender categories: younger respondents show higher educational motivation, while older ones focus more on professional development. The results can be used in developing motivational development programs for youth in educational institutions and workplaces, as well as for further research in the field of social and motivational psychology
Керівник роботи: Зуєв Ігор Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; мотивація; спрямованість особистості; самореалізація; життєві орієнтації; соціальні мотиваційні чинники; професійні мотиваційні чинники; тест мотивації до досягнень (ТМД); тест мотиваційних установок (ТМО); внутрішня мотивація; орієнтація на самореалізацію; зовнішня мотивація; матеріальна орієнтація