Еволюція концепції свободи в європейському просторі - Нікітіна, Єлизавета Костянтинівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою роботи є здійснення системного аналізу історико-філософської еволюції ідеї свободи у зв’язку з основними культурно-цивілізаційними парадигмами від античної доби, в якій свобода розумілася переважно в категоріях внутрішньої доброчесності та політичної участі, через християнсько-схоластичну інтерпретацію свободи волі як прояву божественного порядку, до модерного її розуміння як індивідуальної автономії, що реалізується через раціональну волю та суспільний договір та сучасних інтерпретацій на початку 21-го століття.

The aim of this work is to conduct a systematic analysis of the historical and philosophical evolution of the idea of freedom in connection with the main cultural and civilizational paradigms from the ancient era, in which freedom was understood mainly in terms of internal integrity and political participation, through the Christian-scholastic interpretation of free will as a manifestation of divine order, to its modern understanding as individual autonomy, realized through rational will and social contract, and contemporary interpretations at the beginning of the 21st century.
Керівник : Абашнік Володимир Олексійович, доктор філософських наук, доктор філософії (Dr.phil.) Йєнського університету ім. Фрідріха Шіллера. Кафедра теоретичної і практичної філософії імені професора Й. Б. Шада
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects; свобода; автономія; суспільний договір; революція; права людини; freedom; autonomy; social contract; revolution; human rights