Василь Карлович Надлер (1840-1894) як візантиніст - Домановська, М.Є. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2011)
У статті здійснено спробу історіографічного аналізу творчого доробку професора Харківського університету В. К. Надлера (1840-1894) в контексті розвитку вітчизняної та світової візантиністики в цілому і візантиністики у Харківському університеті зокрема. Особливу увагу приділено праці «Юстиніан і партії цирку в Візантії» (1876). Визначено причини, що спонукали В. К. Надлера, який не був професійним візантиністом, звернутися до таких проблем візантійської історії, як партії іподрому у Константинополі, повстання Ніка, криза Візантійської імперії за доби Хрестових походів і політика Алексія Комніна, виправдання «Візантії» і «візантизму».
Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Історія України. Українознавство: історичні та філософські науки http://www-philosophy.univer.kharkov.ua/ua/kafedra/visnyk_ua.html
Keywords: Надлер; візантиністика; візантизм; партії цирку