Розробка та дослідження ефективності бота-асистента для автоматизації роботи QA спеціалістів - Голубєв, Павло Сергійович; Holubiev, Pavlo (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження: тестування програмних продуктів. Предмет дослідження: сучасні методи та рішення автоматизації роботи QA спеціалістів. Мета кваліфікаційної магістерської роботи: полягає у розробці ботаасистента для автоматизації деяких задач роботи тестувальників та аналізі ефективності його впливу. Завдання кваліфікаційної магістерської роботи: 1. Дослідити сутність ручного та автоматизованого тестування, а також їх видів. 2. Проаналізувати сучасний стан і інструменти автоматизації тестування та вплив впровадження штучного інтелекту до тестування програмного забезпечення. 3. Розробити, описати принцип роботи та показати на практиці ботаасистента для спеціалістів забезпечення якості програмних продуктів. 4. Проаналізувати ефективність розробленого рішення. Актуальність дослідження: зумовлена стрімким розвитком сфери розробки і тестування програмного забезпечення з пришвидшенням бізнес-процесів, пов’язаних з цим, що змушує шукати нові способи підвищення їх ефективності. За результатами дослідження: розроблено та перевірено на практиці ботапомічника для автоматизації роботи QA спеціалістів. Практичне значення роботи: полягає у розробці бота-помічника, якого можна розглядати як платформу для автоматизації рутинних завдань, не тільки QA-спеціалістів, а й усієї команди розробників програмного забезпечення. Одержані результати можуть бути використані спеціалістами забезпечення якості для підвищення ефективності їх роботи.

Object of research: testing of software products. Subject of research: modern methods and solutions for automating the work of QA specialists. The purpose of the qualification master's thesis: is to develop a bot-assistant to automate some tasks of testers' work and analyze the effectiveness of its impact. Tasks of the qualification master's thesis: 1. To investigate the essence of manual and automated testing, as well as their types. 2. Analyze the current state and tools of test automation and the impact of implementing artificial intelligence in software testing. 3. Develop, describe the principle of operation and demonstrate in practice an assistant bot for software quality assurance specialists. 4. Analyze the effectiveness of the developed solution. The relevance of the study: is due to the rapid development of the field of software development and testing with the acceleration of business processes related to this, which forces us to look for new ways to increase their efficiency. According to the results of the study: an assistant bot was developed and tested in practice to automate the work of QA specialists. The practical significance of the work: consists in developing an assistant bot, which can be considered as a platform for automating routine tasks, not only of QA specialists, but also of the entire team of software developers. The results obtained can be used by quality assurance specialists to improve the efficiency of their work.
Development of a demand analysis and forecasting system based on machine learning methods
Науковий керівник : Соболєв Олександр Вікторович, кандидат технічних наук, доцент кафедри інформаційних технологій та математичного моделювання
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology::Computer science; QA; quality assurance; QA-assistant; AI-assistant; Python; розробка власного AI-помічника; development of your own AI-assistant