Роль вітаміну А в розвитку стадій фіброзу печінки - Удальцова, Яна Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Ця дипломній роботі досліджується Роль вітаміну А в розвитку стадій фіброзу печінки, акцентуючи на важливості вітаміну А для здоров'я та патології печінки. Робота включає 56 стрінки з 46 джерел. В рамках роботи проведено глибокий огляд наукової літератури, що описує біосинтез, дієтичне поповнення та метаболічні шляхи вітаміну А, з особливим наголосом на його транспортування та зберігання у печінці. Досліджено патологічні зміни у розподілі вітаміну А в тканинах печінки під час розвитку фіброзу, зокрема, як ці зміни впливають на метаболізм та зберігання вітаміну, а також на активність ферментів, наприклад холестерину естерази. Розглядаючи стадії фіброзу, дослідження висвітлює потенціал вітаміну А в модифікації перебігу фіброзу печінки, підкреслюючи його протизапальні властивості та регуляторну роль у метаболізмі колагену та захисті від оксидативного стресу. Використані методології включають аналіз площі клітинних структур та статистичний аналіз, що дозволяє підтвердити теоретичні заяви кількісними даними.

This thesis explores the role of vitamin A in the development of the stages of liver fibrosis, emphasizing the importance of vitamin A in liver health and pathology. The work includes 56 pages from 46 sources. An in-depth review of the scientific literature describing the biosynthesis, dietary supplementation and metabolic pathways of vitamin A was conducted, with a special emphasis on its transport and storage in the liver. Pathological changes in the distribution of vitamin A in liver tissues during the development of fibrosis are investigated, in particular, how these changes affect the metabolism and storage of the vitamin, as well as the activity of enzymes, such as cholesterol esterase. By looking at the stages of fibrosis, the study highlights the potential of vitamin A to modify the course of liver fibrosis, emphasising its anti-inflammatory properties and regulatory role in collagen metabolism and protection against oxidative stress. The methodologies used include cellular area analysis and statistical analysis to support the theoretical claims with quantitative data.
Науковий керівник: Божков Анатолій Іванович, доктор біологічних наук, професор кафедри молекулярної біологія та біотехнології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Cell and molecular biology; вітамін А; фіброз печінки; Cu-індуковании фіброз; метаболізм печінки; холестерин естераза; біосинтез; патологія печінки; активність ферментів; аналіз зображень; статистичний аналіз; vitamin A; liver fibrosis; Cu-induced fibrosis; liver metabolism; cholesterol esterase; biosynthesis; liver pathology; enzyme activity; image analysis; statistical analysis