Основи радіохімії та радіоекології. Тема 17. Захист організму від опромінення - Краснопьорова, Алла Петрівна; Красноперова, Алла Петровна; Krasnopyorova, A.P. (Харків : ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2023)
В презентації (тема 17) викладено основні положення лекції з «Радіохімії та радіоекології», частина 2, «Онови радіоекології» (розділ 7), а саме, розглянуто: захист організму від опромінення; фізичний захист від різних видів випромінювання при зовнішньому опроміненні; хімічний захист від зовнішнього опромінення; радіопротектори, класифікація радіопротекторів Д.М. Гродзинського, класифікація радіопротекторів В.Г. Владимирова, класифікація радіопротекторів (хімічні і біологічні), вимоги до радіопротекторів короткочасної дії, групи радіопротекторів короткочасної дії (сірковмісні сполуки (меркаптоалкіламіни, або аліфатичні амінотіоли); похідні індолілалкіламінів; препарати, які порушують в організмі транспорт кисню або його утилізацію (азиди, ціаніди, нітрити); механізми захисної дії протекторів; захист організму від внутрішнього опромінення (заходи запобігання внутрішнього опромінення, медична допомога). Презентація повністю відповідає програмі навчальної дисципліни “Радіохімія та радіоекологія”.
Keywords: Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES::Chemistry; Research Subject Categories::MEDICINE; фізичний захист від опромінення; хімічний захист від опромінення; радіопротектори короткочасної та довготривалої дії; сірковмісні сполуки; похідні індолілалкіламінів; транспорт кисню