Комунікативна невдача як об’єкт лінгвістичного дослідження - Дубцова, О.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011)
У статті подані результату аналізу поглядів на природу явища комунікативної невдачі й запропоновано визначення комунікативної невдачі як ситуації комунікації, де має місце нерозуміння або неадекватне розуміння одним з комунікантів мовленнєво-поведінкового акту іншого й факт нерозуміння/ неадекватного розуміння есплікується вербальними/ невербальними діями комунікантів. В статье представлены результаты анализа точек зрения на природу явления коммуникативной неудачи и предложено определение коммуникативной неудачи как ситуации коммуникации, где имеет место непонимание/ неадекватное понимание одним из коммуникантов речеповеденческого акта другого и факт непонимания/ неадекватного понимания эксплицируется вербальными/невербальными действиями коммуникантов. The article presents the results of the analysis of views on the nature of the phenomenon of communicative failure and suggests a definition of communicative failure as a situation of communication where one of the communicants fails to understand or misunderstands the speechbehavioural act of the other communicant and the fact of not-understanding/inadequate understanding is explicated by verbal or nonverbal actions of the communicants.
Keywords: communicative failure; a situation of communication; speech-behavioural act; verbal/nonverbal actions of communicants; комунікативна невдача; ситуація комунікації; мовленнєво-поведінковий акт; вербальні/невербальні дії комунікантів