Медик дев’ятнадцятого століття (записки) - Мельніков-Разведенков, Н.Ф. (Київ ; Харків : Державне літературне видавництво . Друкарня ім. Фрунзе. Харків, Донець-Захарж., 6., 1936)
На урочисте відкриття університету 17-29 січня 1805 року зібралися численні представники влади, громадянства, дворянства. Але серед них не було головного «винуватця свята» В.Н. Каразіна… Підгородні селяни, що називалися «військовими обивателями», «пожертвували» 125 десятин землі понад Сумським шосе, тобто в перекладі на сучасну топографію вони пожертвували весь масив землі від колишнього Університетського саду до Шатилівки, включаючи майдан Дзержинського з прилеглими до нього величезними будинками, що тягнуться тепер на всі сторони від Держпрому: у подовжньому напрямку – від вул. Андрія Іванова, к. Ветеринарної вулиці, до Міського парку; в поперечному напрямку – від вулиці Лібкнехта до Павлівки… Харківський медичний факультет був офіціально відкритий 17 січня 1805 року, за старим стилем, під назвою «Врачебного отделения» Харківського університету, в який входили ще такі три відділи: словесний (історико-філологічний), етико-політичний (юридичний) і математичний. (Мельніков-Разведенков Н.Ф.)
Для характеристики епохи й умов, в яких працювали піонери медичної освіти на Україні, звернімося до заснування Харківського університету, що відбулося на самім початку ХІХ віку. В той час губернське місто Харків мало жителів менше, ніж повітові міста Охтирка й Валки, - не більше 10 тисяч (1802 року). В ньому було багато сільського. Теперішня Гончарівка являла собою слободу, а Клочківська вулиця хутір. Не було ніякого міського доброустрою. (Мельніков-Разведенков Н.Ф.)
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of medicine; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Каразін В.Н.; Харківський університет; медичний факультет; Харківський медичний факультет; «Врачебное отделение» Харківського університету; харківські медики; история Харьковского университета; Харьковский университет; Kharkov University; the history of Kharkov University; основание Харьковского университета; Харьков; Харків; история Харькова; history of Ukraine; Ukraine; Украина; история Украины; история образования; історія медицини