Використання ефективних систем мотивації та оплати праці (на прикладі КНП «Міська дитяча поліклініка № 16» ХМР) - Ніколайчук, Юлія Петрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Наукова новизна дослідження: знайшли подальшого розвитку питання використання ефективних систем мотивації та оплати праці. Практичне значення полягає у тому, що запропоновано створення та функціонування інноваційного центру підвищення кваліфікації медичних кадрів; система організації мотивації працівників закладу охорони здоров’я та розроблено концептуальну схему стратегічного управління персоналом закладу охорони здоров’я.

Scientific novelty of the study: we found further development of the issue of using effective systems of motivation and remuneration. The practical significance is that the creation and operation of an innovative center for improving the qualifications of medical personnel is proposed; a system for organizing the motivation of health care facility employees and a conceptual scheme for strategic management of health care facility personnel was developed.
Using effective systems of motivation and remuneration (on the example of the KNP "City Children's Polyclinic №16" of the Kharkiv City Council)
Керівник роботи: Калініченко Тетяна Володимирівна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки, методики та менеджменту освіти Навчально-наукового інституту «Українська інженерно-педагогічна академія»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; персонал; заклади охорони здоров’я; мотивація; стратегія; підвищення кваліфікації; healthcare institutions; motivation; strategy; Certification training