Війна за австрійську спадщину та її політичні наслідки - Немитов, Роман Васильович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Дослідження війни за австрійську спадщину є доволі важливим для розуміння тодішньої дипломатичної системи, витоки якої є актуальні і в наш час. Майже вся сучасна система домовленостей та співвідношень бере свої корні з давній часів, які тоді ще були на своєму початковому рівні, вони постійно змінювались та еволюціонували і війна за австрійську спадщину стала важливим кроком для початку процесу встановлення відносно сучасної системи вирішення питань між державами. Метою роботи було встановлення довготривалих наслідків війни, визначення їх передумов, причин та вплив на політичну історію світу. Наукова новизна полягає в дослідженні війни за австрійську спадщину як частину довготривалого процесу становлення нової політичної системи міжнародних відносин між європейськими державами.

The study of the War of the Austrian Succession is quite important for understanding the diplomatic system of that time, the origins of which are still relevant today. Almost the entire modern system of arrangements and relations has its roots in ancient times, which were still at their initial level, they were constantly changing and evolving, and the War of the Austrian Succession was an important step in the process of establishing a relatively modern system of resolving issues between states. The purpose of the study was to establish the long-term consequences of the war, to determine their preconditions, causes and impact on the political history of the world. The scientific novelty lies in the study of the War of the Austrian Succession as part of the long-term process of establishing a new political system of international relations between European states.
Керівник: Каріков Сергій Анатолійович, доктор історичних наук, професор кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; війна за австрійську спадщину; політична система; політичні наслідки; war for Austrian heritage; political system; political consequences