Соціальні проблеми Дніпропетровської області як індикатори рівня і якості життя населення - Грушка, В.В. (ХНУ імені В.Н. Каразіна, геолого-географічний факультет, кафедра соціально-економічної географії і регіонознавства, 2013)
В статті аналізуються проблеми природного руху, захворюваності і зайнятості населення Дніпропетровської області, які розглядаються як індикатори рівня і якості життя населення. Зазначається, що на тлі постійної депопуляції спостерігається повільна, але стійка тенденція зростання природного приросту населення за рахунок збільшення народжуваності і зменшення смертності. Серед причин смертності переважають хвороби системи кровообігу. У структурі захворюваності переважають хвороби органів дихання, що пояснюється несприятливою екологічною ситуацією в регіоні. Зайнятість населення, як умова отримання населенням якісних медичних послуг, на Дніпропетровщині є однією з найвищих в Україні. Серед причин звільнення найманих працівників останніми роками переважають економічні причини.
Keywords: природний рух населення; захворюваність населення; зайнятість населення; рівень життя; якість життя