Розвиток системи державного стимулювання малого та середнього підприємництва. - Лашин, Михайлович; Lashyn, P. A. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Дисертаційне дослідження присвячене вирішенню актуального науково- прикладного завдання з обґрунтування та розробки практичних рекомендацій щодо розвитку системи державного стимулювання малого та середнього підприємництва в Україні на засадах гармонізації з європейськими стандартами в умовах євроінтеграції, воєнного стану та підготовки до післявоєнного відновлення. Робота ґрунтується на гіпотезі, що головною перешкодою для розвитку системи є не стільки нестача фінансових ресурсів чи окремих програмних інструментів, скільки управлінська фрагментованість самої системи — відсутність цілісної інституційної архітектури з чітким розподілом відповідальності, працюючими механізмами координації між рівнями влади та вбудованим оцінюванням результативності. Відповідно, розвиток потребує переходу від сукупності ізольованих програм до інтегрованої управлінської моделі, побудованої на принципах адаптивної гармонізації з європейськими стандартами (контекстуальна еквівалентність, часова синхронізація, пропорційність адаптації).

This dissertation research addresses the scientific and applied challenge of substantiating and developing practical recommendations for the development of the state support system for small and medium-sized enterprises (SMEs) in Ukraine based on harmonization with European standards under conditions of European integration, martial law, and preparation for post-war economic recovery. The research is grounded in the hypothesis that the main obstacle to the system's development is not so much the lack of financial resources or individual program instruments, but rather the governance fragmentation of the system itself — the absence of a coherent institutional architecture with clear distribution of responsibilities, functioning coordination mechanisms between levels of government, and embedded performance assessment. Accordingly, the system's development requires a transition from a collection of isolated programs to an integrated governance model built on the principles of adaptive harmonization with European standards (contextual equivalence, temporal synchronization, proportionality of adaptation).
Development of the state support system for small and medium-sized enterprises
Науковий керівник: Статівка Наталія Валеріївна, доктор державного управління, професор кафедри управління персоналом та підприємництва. Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; публічне управління; мале та середнє підприємництво; державне стимулювання; європейська інтеграція; Small Business Act; Ukraine Facility; адаптивна гармонізація; воєнний стан; післявоєнне відновлення; public management; small and medium-sized enterprises; state support; European integration; SME policy principles; European financial instruments; adaptive harmonization; martial law; post-war recovery; differentiated adaptation model; digitalization; monitoring system