Перспективи впровадження симуляційного навчання в освітній процес для підготовки майбутніх лікарів хірургічного профілю - Бичков, Сергій Олександрович; Черкова, Наталя Вікторівна; Душик, Людмила Миколаївна; Панов, С. І.; Bichkov, S. O.; Cherkova, N.; Dushyk, L.; Panov, S. (Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова, 2023)
Актуальність питання щодо дослідження перспектив впровадження симуляційного навчання в освітній процес для підготовки майбутніх лікарів хірургічного профілю зумовлена запитом сучасності на пошук альтернативних комунікативних підходів, ефективних інструментів, методик, на збагачення традиційної медичної освіти сучасними технологіями навчання. У статті проаналізовано рівень ефективності використання симуляційного обладнання віртуальної операційної та доцільність впровадження симуляційних технологій до медичних освітніх програм під час підготовки майбутніх лікарів хірургічного профілю на прикладі симуляційного навчального центру Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Проведено оцінювання доцільності використання методики Lap Mentor для засвоєння практичних хірургічних навичок у студентів 6-го курсу на прикладі навчального модуля "Холецистектомія" під час відпрацювання практичних хірургічних навичок "техніки лапароскопічної холецистектомії" в симуляційному центрі університету.

The relevance of the issue concerning the exploration of prospects for implementing simulation-based learning into the educational process for training future surgeons is driven by the contemporary demand for alternative communicative approaches, effective tools, methods, and enriching traditional medical education with modern teaching technologies. The article analyses the effectiveness of using simulation equipment in virtual surgery and the feasibility of integrating simulation technologies into medical educational programs for preparing future surgeons, using the example of the simulation training center at V.N. Karazin Kharkiv National University. The appropriateness of utilizing the Lap Mentor technique for mastering practical surgical skills in 6th-year students during the "Cholecystectomy" training module is assessed through the practice of laparoscopic cholecystectomy technique in the university's simulation center.
Prospects for the introduction of simulation training in the educational process for the training of future surgical doctors
Бичков Сергій Олександрович, доктор медичних наук, професор кафедри хірургічних хвороб, https://orcid.org/0000-0001-5413-3536 Черкова Наталя Вікторівна, кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічних хвороб, http://orcid.org/0000-0002-4471-4684 Душик Людмила Миколаївна, кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічних хвороб, http://orcid.org/0000-0002-8330-7221
Keywords: MEDICINE::Surgery; медична освіта; симуляційне навчання; лапароскопічна віртуальна холецистектомія; medical education; simulation-based learning; laparoscopic virtual cholecystectomy