Курс фізики : підручник - Палєхін, В.П. (Xарків : ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2013)
Затверджено Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України як підручник для студентів геолого-географічних спеціальностей вищих навчальних закладів (лист №1/11-343 від 16.01.2013р.). У підручнику розглянуті основні питання курсу фізики: механіки, молекулярної фізики та термодинаміки, електрики і магнетизму, оптики, елементи фізики атома й атомного ядра. Особливу увагу надано питанням, які необхідні для професійної діяльності: будові та характеристикам Землі і її атмосфери, фізичним процесам у геосферах і практичному використанню фізичних законів і явищ. Підручник призначено для студентів геолого-географічних та інших спеціальностей природничих факультетів університетів.
Серед підручників з фізики сьогодні немає такого, який би повністю задовольняв майбутніх фахівців, які свідомо обрали свій фах у напрямі геології, гідрогеології та географії. Такі обставини і спонукали до написання підручника, в основу якого покладено курс лекцій, які автор читає протягом багатьох років у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна для студентів геолого-географічного факультету.
Keywords: Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES::Physics; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; Фізичні основи класичної механіки; Простір і час у механіці; Елементи кінематики поступального й обертального руху; Динаміка; Перетворення Галілея; Сили інерції; Гравітаційне поле Землі; Сили в механіці; Енергія; Робота; Закони збереження в механіці; Течія рідин і газів; Молекулярна фізика і термодинаміка; Основи молекулярно-кінетичної теорії газів; Газові закони; Явища в атмосфері Землі; Явища переносу; Рідини й тверді тіла; Основи термодинаміки; Теплоємність; Ізопроцеси; Електрика і магнетизм; Електричне поле; Постійний електричний струм; Електричний речовині; Плазма; Магнітне поле; Магнітне поле в речовині; Магнітні властивості речовини; Електромагнітна індукція; Змінний електричний струм; Рівняння Максвелла для електромагнітного поля; Механічні коливання і пружні хвилі; Електромагнітні коливання і електромагнітні хвилі; Оптика; Погляди на природу світла; Основи фотометрії; Основні закони геометричної оптики; Хвильові властивості світла; Поширення світла в речовині; Тепловий стан поверхні Землі; Квантова природа випромінювання; Хвильові властивості речовини; Елементи фізики атома й атомного ядра; Будова атома; Види спектрів випромінювання; Лазери; Рентгенівське випромінювання; Спектральний аналіз; Елементи фізики атомного ядра; Ядерна енергетика; Космічні промені; Антиречовина; фізика; навчальне видання