Електромеханічна система керування положенням із векторно-керованим асинхронним двигуном - Михалець, Станіслав Валерійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У межах виконаної роботи було здійснено дослідження позиційних електроприводів, що функціонують без застосування зворотного зв’язку за кутовим положенням. Основна мета полягала у впровадженні асинхронного електродвигуна на заміну традиційно використовуваного двигуна постійного струму, з урахуванням вимог до систем без сенсорного контролю положення. У процесі реалізації поставленого завдання було виконано низку ключових етапів: проведено систематизований аналітичний огляд автоматизованих систем регулювання положення виконавчих механізмів, докладно описано процедуру формування еталонних діаграм руху, які забезпечують оптимальне відпрацювання заданих переміщень як за критерієм мінімізації часу, так і за критерієм енергетичної доцільності, зокрема зменшення активних втрат, розглянуто специфіку методів синтезу руху, які забезпечують досягнення цільового положення з максимально можливою швидкістю або з урахуванням критерію теплової ефективності, окрему увагу приділено практичним аспектам впровадження систем регулювання положення на базі асинхронних двигунів із векторним керуванням. Розглянуто технічні характеристики, функціональну архітектуру та вимоги до сучасних частотних перетворювачів, які забезпечують реалізацію складних алгоритмів керування без використання сенсорів положення. Представлено типову структурну схему векторно-керованого асинхронного електроприводу, в якій забезпечено інтеграцію силової та керувальної частин.
Electromechanical position control system with vector-controlled asynchronous motor
Керівник роботи: Кобилянський Борис Борисович, кандидат технічних наук, доцент кафедри електромеханічних та комп'ютерних систем Навчально-наукового професійно-педагогічного інституту УІПА
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics; електромеханічна система; electromechanical system; асинхронний двигун; asynchronous motor; позиційний електропривод; positional electric actuator; системи автоматичного керування; automatic control systems