Розробка та дослідження Telegram-бота для організації спортивних заходів - Артемчук, Артем Вадимович; Artemchuk, Artem Vadymovych (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Обєктом дослідження є процес організації та управління спортивними заходами у цифровому середовищі. Предметом дослідження є алгоритми, методи та програмні засоби автоматизації спортивних заходів за допомогою Telegram-бота. Мета кваліфікаційної магістерської роботи полягає у розробці, дослідженні та впровадженні Telegram-бота, який забезпечує автоматизацію процесів реєстрації, адміністрування та комунікації під час організації спортивних заходів. Завданнями кваліфікаційної магістерської роботи є: – проаналізувати сучасний стан цифровізації спортивної сфери та інструменти автоматизації подієвої діяльності; – дослідити архітектуру Telegram API та можливості створення інтелектуальних ботів; – розробити структуру бази даних та програмну архітектуру Telegramбота; – реалізувати функціонал реєстрації користувачів, створення та адміністрування спортивних заходів; – провести тестування програмного продукту та оцінити ефективність його використання; – визначити перспективи подальшого розвитку системи. Актуальність дослідження: Цифровізація спортивної сфери вимагає упровадження сучасних інструментів, здатних забезпечити ефективну організацію масових спортивних заходів, оптимізувати управління учасниками та покращити інформаційну взаємодію. Telegram є однією з найпопулярніших комунікаційних платформ, що робить використання Telegram-ботів перспективним напрямом автоматизації спортивного менеджменту. Дані інструменти дозволяють відмовитися від застарілих методів реєстрації, мінімізувати людські помилки та створити єдину інформаційну систему взаємодії між організаторами й учасниками. За результатами дослідження: створено програмний Telegram-бот із модульною архітектурою, реалізованими алгоритмами реєстрації, управління подіями та комунікації з користувачами; проведено аналіз його ефективності, встановлено відповідність системи сучасним вимогам цифрового середовища та визначено напрями її подальшої модернізації. Практична новизна: розроблено інтегровану систему автоматизації спортивних заходів на базі Telegram-бота, що поєднує гнучку архітектуру, асинхронний обробник подій та централізовану базу даних; удосконалено процеси реєстрації та комунікації між організаторами й учасниками; запропоновано підходи до масштабування системи та адаптації її під різні види спортивних активностей. Одержані результати можуть бути використані: у спортивних клубах, федераціях, навчальних закладах, під час організації масових змагань, турнірів та інших спортивних подій, що потребують автоматизованої системи управління учасниками та оперативної комунікації.

The object of the is the process of organizing and managing sporting events in a digital environment. The subject of the there are algorithms, methods, and software tools for automating sporting events using a Telegram bot. The purpose of the bachelor thesis is to develop, research, and implement a Telegram bot that automates the processes of registration, administration, and communication during the organization of sporting events. The tasks of a bachelor's degree are: – to analyze the current state of digitalization in the sports sector and tools for automating event activities; – to study the architecture of the Telegram API and the possibilities for creating intelligent bots; – to develop the database structure and software architecture of the Telegram bot; – to implement the functionality of user registration, creation, and administration of sporting events; – to test the software product and evaluate the effectiveness of its use; – to determine the prospects for further development of the system. Relevance of the study:The digitalization of the sports sector requires the introduction of modern tools capable of ensuring the effective organization of mass sporting events, optimizing participant management, and improving information exchange. Telegram is one of the most popular communication platforms, making the use of Telegram bots a promising direction for the automation of sports management. These tools make it possible to abandon outdated registration methods, minimize human error, and create a unified information system for interaction between organizers and participants. According to the results of the research: Based on the research results, a Telegram bot with modular architecture, implemented algorithms for registration, event management, and communication with users was created; its effectiveness was analyzed, the system's compliance with modern digital environment requirements was established, and directions for its further modernization were determined. Practical novelty: an integrated system for automating sporting events based on a Telegram bot has been developed, combining flexible architecture, asynchronous event processing, and a centralized database; registration and communication processes between organizers and participants have been improved; approaches to scaling the system and adapting it to different types of sports activities have been proposed. The results obtained can be used: in sports clubs, federations, educational institutions, during the organization of mass competitions, tournaments, and other sporting events that require an automated participant management system and operational communication.
Development and research of a Telegram bot for organizing sporting events
Науковий керівник : Макарова Ганна Валеріївна, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри інформаційних технологій та математичного моделювання
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences; TECHNOLOGY::Information technology::Computer science; Telegram-бот; спортивні заходи; автоматизація; Python; Aiogram; база даних; Telegram API; цифровізація спорту; інформаційні системи; Telegram bot; sports events; automation; database; digitalization of sports; information systems