Японське "економічне диво" (середина 50-х – початок 70-х років ХХ ст.) - Кабачок, Віталій Романович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Ця дипломна робота присвячена аналізу японського «економічного дива» в період з середини 1950-х до початку 1970-х років. У фокусі дослідження — сукупність чинників, які дозволили Японії здійснити швидкий прорив від повоєнної розрухи до статусу однієї з провідних економік світу. Розгляд ведеться у трьох основних площинах: зовнішній вплив (зокрема, окупаційна політика США, план Доджа, ефект Корейської війни), внутрішня економічна політика (роль MITI, державне індустріальне планування, стратегія експорту), а також соціальні та культурні трансформації. Окрема увага приділена тому, як формувалися нові інститути, які інструменти використовувались для стимулювання модернізації, і яким чином держава вибудовувала довгострокову логіку економічного розвитку. Розглянуто роль освіти, наукових досліджень, кадрової політики, а також соціальної мобільності у формуванні стабільного середнього класу. Робота також містить спробу критичної інтерпретації — зокрема, щодо поширених версій, які пояснюють «диво» виключно зовнішньою допомогою чи культурною специфікою. Вона підкреслює важливість взаємодії зовнішнього впливу з внутрішньою готовністю до перетворень як ключового чинника успіху. Наукова новизна полягає у поєднанні історико-економічного аналізу з соціокультурною перспективою, що дозволяє розглядати «економічне диво» як багатовимірний процес. Практична цінність роботи полягає в тому, що вона окреслює конкретні принципи — стратегічне планування, інвестиції в 82 людський капітал, роль держави як координатора розвитку — які можуть бути адаптовані до українського контексту в умовах економічної трансформації.

This thesis is dedicated to analyzing the Japanese "economic miracle" during the period from the mid-1950s to the early 1970s. The research focuses on the complex interplay of factors that enabled Japan to make a rapid leap from postwar devastation to the status of one of the world’s leading economies. The analysis unfolds along three main dimensions: external influences (particularly U.S. occupation policy, the Dodge Plan, and the effects of the Korean War), internal economic policy (the role of MITI, state-led industrial planning, and export strategy), as well as social and cultural transformations. Special attention is given to the formation of new institutions, the tools employed to stimulate modernization, and the ways in which the state constructed a long-term logic of economic development. The study examines the role of education, scientific research, personnel policy, and social mobility in shaping a stable middle class. The thesis also includes an attempt at critical interpretation — in particular, it challenges widely held views that explain the "miracle" solely through external aid or cultural specificity. It emphasizes the importance of the interaction between external influence and internal readiness for transformation as a key factor of success. The scientific novelty lies in the integration of historical-economic analysis with a sociocultural perspective, which allows the "economic miracle" to be viewed as a multidimensional process. The practical value of the study is in outlining concrete principles — strategic planning, investment in human capital, and the role of the state as a development coordinator — that can be adapted to the Ukrainian context amid economic transformation.
Japanese "economic miracle" (mid-1950s - early 1970s)
Керівник роботи: Тумаков Олександр Іванович, кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of technology and industry; японське "економічне диво"; Japanese "economic miracle"; історія Японії; history of Japan; історія економіки Японії; history of the economy of Japan