Диктатура Луція Корнелія Сулли - Олійник, Микола Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Влада Сулли була переплетена з елементами диктатури і монархії, але вона була легітимною і не виходила за рамки конституції республіканського Риму. Це не була ні військова диктатура, ні монархія. У своїй діяльності Сулла використовував два інструменти: репресії та реформи. Репресії не були головними серед інших дій Сулли. Вони мали на меті лише зміцнити позиції Сулли, придушити опір і закласти підвалини для реформ. Реформаторська діяльність Сулли в адміністративній та соціальній сфері мала консервативну спрямованість. Історичне значення суспільно-політичної діяльності Луція Корнелія Сулли полягає в законодавчому закріпленні змін у державному устрої Римської республіки, що відбулися на початку І ст. до н.е., юридичному oформленні репресій та створенні релігійного підгрунтя його влади, що стало зразком для багатьох наступних поколінь політичних лідерів.
Dictatorship of Lucius Cornelius Sulla
Керівник роботи: Литовченко Сергій Дмитрович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Луцій Корнелій Сулла; Lucius Cornelius Sulla; диктатура; dictatorship; реформаторська діяльність; reform activity; історія Риму; the history of Rome