Субсидіарність і демократія: витоки, суперечності та перспективи взаємодії - Панченко, Т.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
Питання співвідношення демократії та субсидіарності доволі неоднозначне. Дані принципи відзначаються як спільними рисами, так і певним напруження між ними. При цьому доля субсидіарності безпосередньо пов’язана з демократією та її окремими концепціями – християнською, деліберативною тощо. В умовах становлення багаторівневих політичних відносин доцільно утвердження субсидіарної демократії, що забезпечить розподіл повноважень на різних рівнях політичної взаємодії.
Keywords: субсидіарність; демократія; християнська демократія; деліберативна демократія