Формування системи мотивації персоналу на підприємстві в умовах економічної нестабільності - Серебряков, Дмитро Андрійович; Serebryakov, D. A. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню теоретичних засад і розробці практичних рекомендацій щодо формування та вдосконалення системи мотивації персоналу на підприємстві в умовах економічної нестабільності. У роботі розкрито сутність, роль і значення мотивації персоналу в системі управління підприємством, узагальнено основні теоретичні підходи та сучасні моделі мотивації праці з урахуванням нестабільного зовнішнього середовища. У роботі надано загальну характеристику діяльності ТОВ «ПРАВЕКС ГРУП», проаналізовано чисельність, кваліфікаційну структуру персоналу, фінансові результати діяльності підприємства та оцінено ефективність існуючої системи мотивації персоналу. На основі результатів аналізу розроблено рекомендації щодо вдосконалення системи мотивації персоналу з урахуванням економічної нестабільності, а також здійснено оцінку очікуваного ефекту від їх впровадження. Практичне значення роботи полягає у можливості використання запропонованих рекомендацій у діяльності підприємств для підвищення продуктивності праці, зниження плинності кадрів, покращення соціально-психологічного клімату та формування ефективної мотиваційної політики в умовах нестабільного економічного середовища.

The thesis is devoted to the study of theoretical foundations and the development of practical recommendations for the formation and improvement of a personnel motivation system at an enterprise in conditions of economic instability. The work reveals the essence, role, and significance of personnel motivation in the enterprise management system, summarizes the main theoretical approaches and modern models of labor motivation, taking into account the unstable external environment. The work provides a general description of the activities of PRAVEX GROUP LLC, analyzes the number and qualification structure of personnel, the financial results of the enterprise, and evaluates the effectiveness of the existing personnel motivation system. Based on the results of the analysis, recommendations for improving the staff motivation system, taking into account economic instability, have been developed, and the expected effect of their implementation has been assessed. The practical significance of the work lies in the possibility of using the proposed recommendations in the activities of enterprises to increase labor productivity, reduce staff turnover, improve the socio-psychological climate, and form an effective motivation policy in an unstable economic environment.
Formation of a personnel motivation system at an enterprise in conditions of economic instability
Керівник: Колупаєва Ірина Володимирівна, доктор економічних наук, професор, професор кафедри маркетингу та торговельного підприємництва
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; мотивація персоналу; система мотивації; економічна нестабільність; управління персоналом; нематеріальні стимули; підприємство; personnel motivation; motivation system; economic instability; intangible incentives; intangible incentives; enterprise