Механізм регуляції метаноутворення та розробка прогностичної моделі цього процесу - Гладкий, Олександр Юрійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
У роботі було вивчено вплив різних факторів на метаноутворення, механізми інгібування та покращення метаногенезу. Досліджено та відтворено 3 ключові прогностичні моделі анаеробного зброджування – модель Гомпертца, логістичну модель та модель Річарда. Отримані результати свідчать про те, що найбільш точною є модифікована модель Гомпертца – вона найкраще імітує процес анаеробного зброджування та виробництва біогазу в системі. Було розроблено прогностичну модель виробітку біогазу для неперервної або напівнеперервної установки на базі модифікованої моделі Гомпертца.

The work studied the influence of various factors on methanogenesis, the mechanisms of inhibition and improvement of anaerobic digestion. Three key prognostic models of anaerobic fermentation were studied and reproduced – the Gompertz model, the logistic model and the Richard model. The obtained results indicate that the modified Gompertz model is the most accurate – it best simulates the process of anaerobic fermentation and biogas production in the plant. A predictive model of biogas production for a continuous or semi- continuous plant based on the modified Gompertz model was developed.
Науковий керівник: Божков Анатолій Іванович, доктор біологічних наук, професор кафедри молекулярної біологія та біотехнології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology; біогаз; прогностична модель; модифікована модель Гомпертца; biogas; prognostic model; modified Gompertz model