Замітки про мову с. Любеча на Чернігівщині - Синявський, Олекса Наумович (Київ : Видавництво Всеукраїнської Академії наук, 1934)
Стаття "Замітка про мову с.Любеча на Чернігівщині" є результатом відрядження від Інституту мовознавства до одного з найстаріших міст на Україні. "Село Любеч лежить на правому бepeзi Дніпра біля Чернігова на північний захід. Минуле Любеча дуже різноманітне i часом бурхливе. Населення (5000 мешканців)- водники та хлібороби. У ceлi два колгоспи. Мовні спостереження роблено в обох колгоспах, у школі, в дитячому садку; в основному, масові хоч подекуди й на випадкових людях, при тім у невеликій мірі i на людях із околишніх сіл. Вивчення мови хоча б і невеликої групи населення на діалектично-матеріалістичних засадах повинне в однаковій мірі виявити як специфіку, зумовлену конкретними фактами буття, так і показати загальне, отже поєднати конкретне з загальним, показати в конкретному загальне, а загальним висвітлити конкретне."
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics::Slavic languages; мова; село Любеч; Чернігівщина; акання; дифтонги; фонеми; тверді-м'які приголосні; звук р; ц-ць; і-и; о з е; морфологічні особливості; соціальна діалектологія