Поняття та загальна класифікація сімейних правовідносин - Труба, Вячеслав Іванович (My University, 2021)
В роботі на підставі вивчення наукових досліджень з проблем приватного права, законодавства періоду входження України до складу інших держав та в добу незалежності виявлено трансформаційні процеси в розвитку інститутів сімейного права. Доведено послідовну змінюваність інститутів сімейного права залежно від звичаєвих, моральних та релігійних норм. Обґрунтовано та доведено існування взаємозв’язку і взаємовпливу соціальних норм у сімейних відносинах. За результатами проведення дослідження окреслено перспективи розвитку сімейного законодавства в процесі рекодифікації цивільного та сімейного законодавства. Обґрунтовується доцільність здійснення рекодифікації Цивільного кодексу України шляхом декодифікації Господарського кодексу України.
Понятие и общая классификация семейных правоотношений
The concept and general classification of family relationships
Keywords: класифікація сімейних правовідносин; учасники сімейних правовідносин; правовідносини між подружжям; правовідносини між батьками та дітьми; правові відносини між іншими родичами; усиновлення; опіка та піклування; влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; рекодифікація цивільного законодавства