Паралакс (економічної) кризи - Завгородній, Р.О. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011)
Нещодавня економічна криза викликала значний резонанс навколо фігури Карла Маркса. Та цей резонанс спровокував лише реактуалізацію містичного та утопічного дискурсів стосовно подальшого руху людства. Криза була усвідомлена як „особиста образа”, нанесена капіталізмом усьому пригніченому світові. Це вказує на те, що ідеологія зробила свою роботу: озовнішніла „сліпу пляму” суб’єкта у вигляді суспільного антагонізму. Паралаксний підхід, у цьому випадку, дозволяє поглянути на економічну кризу з іншої перспективи, з перспективи мінімального розрізнення кризи та економічної кризи. Недавний экономический кризис вызвал значительный резонанс вокруг фигуры Карла Маркса. Но этот резонанс спровоцировал лишь реактуализацию мистического и утопического дискурсов относительного дальнейшего развития человечества. Кризис был осознан как «личная обида», нанесенная капитализмом всему угнетенному миру. Это указывает на то, что идеология сделала свое дело: овнешнила «слепое пятно» субъекта в виде общественного антагонизма. Параллаксный подход, в этом случае, позволяет посмотреть на экономический кризис с другой перспективы, с перспективы минимального различия кризиса и экономического кризиса. The recent economic crisis has caused considerable resonance around the figure of Karl Marx. But this only provoked a response the reactualization of the mystical and utopian discourses on the further development of mankind. The crisis was understood as a "personal insult" inflicted by capitalism throughout the world oppressed. This indicates that the ideology has done its job: she did outside «the blind spot» of the subject in the form of social antagonism. Parallax approach, in this case, lets us look at the economic crisis from a different perspective, from the perspective of the minimal differences of the crisis and the economic crisis.
Keywords: the economic crisis; the parallax gap; економічна криза; паралаксний розрив