Вплив особистісних характеристик на адаптацію студентів першого курсу до освітнього середовища - Григорчук, Анна Олегівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт - процес адаптації студентів першого курсу до освітнього середовища. Предмет дослідження - вплив особистісних характеристик на успішність адаптації студентів першого курсу до освітнього середовища. Мета дослідження - дослідити вплив особистісних характеристик студентів першого курсу на їхню адаптацію до освітнього середовища. Основні завдання дослідження: 1) Провести теоретичний аналіз проблеми адаптації студентів першого курсу до освітнього середовища у психологічній науці; 2) Розкрити психологічні особливості адаптації студентів першого курсу до навчання у закладі вищої освіти; 3) Визначити особистісні чинники, що впливають на ефективність адаптації студентів першого курсу; 4) Здійснити кількісний та кореляційний аналіз взаємозв’язку між показниками адаптації та особистісними характеристиками студентів першого курсу; 5) Розробити програму заходів щодо підвищення рівня адаптації студентів першого курсу до освітнього середовища Практична значущість дослідження: результати дослідження створюють основу для розробки цільових психологічних заходів, спрямованих на підвищення рівня адаптації студентів першого курсу до освітнього середовища, розвитку емоційної стабільності та впевненості у власних силах.

Object of study is the process of first-year students’ adaptation to the educational environment. The subject of study is the influence of personal characteristics on the success of first-year students’ adaptation to the educational environment. The purpose of the study is to investigate the influence of first-year students’ personal characteristics on their adaptation to the educational environment. The main objectives of the study are: 1) to conduct a theoretical analysis of the problem of first-year students’ adaptation to the educational environment in psychological science; 2) to reveal the psychological characteristics of first-year students’ adaptation to studying at a higher education institution; 3) to identify personal factors influencing the effectiveness of first-year students’ adaptation; 4) to perform a quantitative and correlational analysis of the relationship between adaptation indicators and the personal characteristics of first-year students; 5) to develop a program of measures aimed at improving the adaptation level of first-year students to the educational environment. The practical significance of the study lies in the fact that the research results provide a basis for developing targeted psychological interventions aimed at increasing the level of first-year students’ adaptation to the educational environment, enhancing emotional stability, and strengthening self-confidence.
Керівник: Ломакін Андрій Олександрович, кандидат техничних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; адаптація студентів; перший курс; особистісні характеристики; емоційна стабільність; життєстійкість; самооцінка; локус контролю; освітнє середовище; students adaptation; first year; personal characteristics; emotional stability; hardiness; self-esteem; locus of control; educational environment