Гендерні особливості формування стресостійкості у студентів - Сидоренко, Д. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі проаналізовано взаємозв’язок між гендерною ідентичністю, тривожністю та адаптивною поведінкою. Зокрема, зроблено висновок, що андрогінні риси особистості можуть сприяти підвищенню гнучкості та стресостійкості. Дані, отримані в ході емпіричного дослідження, свідчать про вищі показники тривожності у студенток та переважно вище середнього рівень стресостійкості в обох групах. Статистичний аналіз підтвердив зв’язок між тривожністю та рівнем стресостійкості, а також виявив гендерні відмінності в цих показниках. Результати можуть бути використані у практичній психології для підтримки студентської молоді.

This paper analyzes the relationship between gender identity, anxiety, and adaptive behavior. In particular, it concludes that androgynous personality traits may contribute to greater psychological flexibility and stress resilience. The data obtained from the empirical study indicate higher anxiety levels among female students and a predominantly above-average level of stress resistance in both groups. Statistical analysis confirmed the correlation between anxiety and stress resistance, as well as revealed gender differences in these indicators. The findings may be applied in practical psychology to support student mental health and adaptation.
Керівник роботи: Лісеная Алла Михайлівна, старший викладач кафедри психологічного консультування і психотерапії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; стресостійкість; тривожність; гендер; студенти; копінг; stress resistance; anxiety; gender; students; coping