Сколько нужно Тогидубнов для покорения Британии? - Барышников, А.Е. (My University, 2015)
У статті розглядається одна з найбільш значних фігур в історії ранньої римської Британії — Тиберій Клавдій Тогідубн. Розглянувши наявні джерела і висунуті в науковій літературі гіпотези, автор приходить до висновку про те, що Тогідубна, який з’являється в оповіданні Тацита і у напису з Новіомага, не слід ототожнювати з Тогодумном з твору Касія Діона. Тиберій Клавдій Тогідубн походив з південної династії і спочатку був вельми лояльний Риму; в подяку за цю лояльність і реальну допомогу царство Тогідубна було розширено. Сам Тогідубн користувався підтримкою Риму з розумом — було розпочато кілька масштабних будівельних проектів, до царства почали залучатися ремісники й торговці з континенту. Але головним наслідком політики Тогідубна слід визнати прилучення бриттів до римського способу життя, «культурне завоювання» півдня Британії. Без Тогідубна і його діяльності перетворення острова в провінцію забрало б у Риму набагато більше сил. В статье рассматривается одна из наиболее значительных фигур в истории ранней римской Британии — Тиберий Клавдий Тогидубн. Рассмотрев имеющиеся источники и выдвинутые в научной литературе гипотезы, авторы приходит к выводу о том, что Тогидубна, который появляется в рассказе Тацита и надписи из Новиомага, не следует отождествлять с Тогодумном из сочинения Кассия Диона. Тиберий Клавдий Тогидубн происходил из южной династии и изначально был весьма лоялен Риму; в благодарность за эту лояльность и реальную помощь царство Тогидубна было расширено. Сам Тогидубн пользовался поддержкой Рима с умом — было начато несколько масштабных строительных проектов, территории царства стали привлекать ремесленников и торговцев с континента. Но главным следствием политики Тогидубна следует признать приобщение бриттов к римскому образу жизни, «культурное завоевание» юга Британии. Без Тогидубна и его деятельности превращение острова в провинцию отняло бы у Рима намного больше сил. The paper deals with one of the most significant figures in the history of early Roman Britain — Tiberius Claudius Togidubnus. The author considers evidence of sources and some hypotheses made by modern scholars and comes to conclusion that Togidubnus mentioned by Tacitus and in the inscription from Noviomagus shouldn’t be identified with Togodumnus from Dio’s narrative. Tiberius Claudius Togidubnus was a member of ‘southern’ dynasty and initially was loyal to Rome. This loyalty and some assistance were rewarded by expan sion of Togidubnus’s realm. Togidubnus used this reward well — several ambitious architectural projects had begun, the kingdom had turned to be attractive for craftsmen and merchants from the continent. But the main consequence of the Togidubnus policy was ‘cultural conquest’ of southern Britain — Britons became used to Roman way of life. Without Togidubnus and his activity the creation of Roman province would require much more force from Rome.
Keywords: Тиберій Клавдій Тогідубн; Британія пізнього залізного віку; Римська Британія; вторгнення Клавдія; Тиберий Клавдий Тогидубн; Британия позднего железного века; Римская Британия; вторжение Клавдия; Tiberius Claudius Togidubnus; Late Iron Age Britain; Roman Britain; Claudian Conquest