Вплив конкуруючих решіткових взаємодій анізотропних структур типу RTO3 на їх магнітні властивості - Малахов, Олександр Вікторович; Malakhov, O. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Анізотропні сполуки, як то перовскіто-подібні системи оксидів перехідних металів типу LaМO3 (М – іон перехідного металу) та їхні похідні сполуки привертають особливу увагу у зв'язку з незвичайними змінами електронних і магнітних властивостей як функції температури, тиску а також часткового заміщення лантану двохвалентною домішкою (стронцієм або барієм). При цьому реалізуються різні спінові стани іона перехідного металу (М), кобальту у разі найяскравішого прикладу - низько-спіновий, проміжний, а також високо-спіновий стан. Ці різні спінові стани виявляються в незвичайній температурної залежності магнітної сприйнятливості, з реалізацією різних режимів і конфігурацій – від діамагнетизму до феромагнетизму. Встановлено, що ромбоедричне спотворення структури перовскіту як правило стабілізується в немагнітному основному стані таких систем із конкуруючими обмінними взаємодіями через низку структурних та магнітних фазових переходів.

Anisotropic compounds, such as perovskite-like systems of transition metal oxides such as LaМО3 (М – transition metal ion) and their derivative compounds attract special attention due to unusual changes in electronic and magnetic properties as a function of temperature, pressure, and partial replacement of lanthanum by divalent impurity (strontium or barium). At the same time, various spin states of the transition metal (M) ion, cobalt in the case of the most vivid example - low-spin, intermediate, and high-spin state are realized. These different spin states are manifested in the unusual temperature dependence of the magnetic susceptibility, with the realization of different regimes and configurations – from diamagnetism to ferromagnetism. It was established that the rhombohedral distortion of the perovskite structure is usually stabilized in the non-magnetic ground state of such systems with competing exchange interactions through a series of structural and magnetic phase transitions.
Influence of competing lattice interactions of anisotropic structures on their magneto-transport properties
Науковий керівник: Горбач Віктор Микитович, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри загальної фізики
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; перовскіт; феромагнетик; анізотропні сполуки; конкурентні решіточні взаємодії; perovskite; ferromagnetic; anisotropic compounds; competitive lattice interactions