Професійна підготовка фахівців транспортної галузі з модернізації вантажопідйомного пристрою контейнеровоза - Чайка, Олексій Михайлович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою дослідження є визначити, описати, теоретично обґрунтувати та проаналізувати процес професійної підготовки фахівців транспортної галузі, розробити методичні вказівки до проведення семінару з теми «Шляхи забезпечення багатофункціональності напівпричепа-контейнеровоза вантажопідйомністю 25 т». У процесі роботи проводився аналіз ескізного проекту вантажопідйомного пристрою, визначалися графоаналітичний розрахунок статичних навантажень (у тому числі й вагових) на ланки механізму підйомника, будувалися твердотілі параметричні розрахункові моделі вузлів, виконувався оптимізаційний розрахунок еквівалентних напруг по Мизесу, пружних зсувів точок моделі для різних сполучень товщин базових деталей і конструкційних матеріалів. У результаті проведеної роботи розроблені креслення основних вузлів і деталей вантажопідйомного пристрою, а також загальне компонування напівпричепа-контейнеровоза, що дозволяє перевозити й автономно розвантажувати контейнери типорозміру 1СС. Основні конструктивні й техніко-економічні характеристики: можливість використання спеціалізованого напівпричепа в якості одночасно транспортної й вантажопідйомної машини без додаткового залучення стаціонарних або автокранів. Ступінь впровадження - конструкторська документація буде використана при серійному виробництві напівпричепів на машинобудівних підприємствах. Принципова схема механізмів підйомника, сам підйомник або окремі його вузли можуть використатися в інших виробах: мобільних або стаціонарних машинах і комплексах, що вимагає застосування транспортуючих машин періодичної дії. Ефективність конструкції установки визначається збільшенням попиту на напівпричепи-контейнеровози за рахунок додання їм такої споживчої якості товару, як багатофункціональність.

The object of development is the specialized becket for a semitrailer by a carrying capacity 25 т. Aim of work is optimization of construction of becket for the semitrailer of containership with the purpose of reduction of cost of modernisation. In the process of work the analysis of draft design of becket was conducted, determined graphic and analytical calculation of static loads (including gravimetric) on the links of mechanism of lift, the solid-state self-reactance calculation models of knots were built, the optimization calculation of equivalent tensions on Мuzes, resilient displacements of model points for different combinations of thicknesses of base details and construction materials was produced. As a result of the conducted work the drafts of basic knots and details of becket, and also general arrangement of semitrailer-containership allowing to transport and autonomically off-load the containers of model size of 1СС, are worked out. Basic structural and economic descriptions: possibility of the use of the specialized semitrailer as a simultaneously transport and lifting machine without the additional bringing in of stationary or truck cranes. Degree of introduction - designer documentation will be used for the mass production of semitrailers on machine-building enterprises. The of principle chart of mechanisms of lift, lift or his separate knots, can be used in other wares: mobile or stationary machines and complexes, requiring application of transporting machines of batch-type. Efficiency of construction of setting is determined the increase of demand on container ferryman due to giving by him such consumer quality of commodity, as multifunctionness.
Керівник : Подоляк Олег Степанович, кандидат технічних наук, доцент кафедри машинобудування, транспорту і зварювання
Keywords: TECHNOLOGY::Engineering mechanics::Vehicle engineering; вантажопідйомний пристрій; метод кінцевих елементів; напружено-деформований стан; стріла; becket; method of eventual elements; tenselydeformed state; arrow