Теоретична та прикладна механіка. Деталі машин : у 2 ч. Ч. 1 : довідкові матеріали до проведення практичних занять та виконання курсового проєкту для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня денної та заочної форм здобуття освіти за спеціальностями 015 «Професійна освіта (Машинобудування)», 015 «Професійна освіта (Транспорт)» [Електронний ресурс] - Малініна, Юлія Володимирівна; Malinina, Yuliia (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дані матеріали призначені для студентів спеціальностей, які вивчають дисципліни «Теоретична і прикладна механіка. Деталі машин». У виданні подано систематизований довідковий матеріал у вигляді таблиць, графіків та рекомендованих значень, що широко використовуються при розв’язанні задач з розрахунку і конструювання машинобудівних вузлів. Вказівки містять стандартизовані параметри (коефіцієнти міцності, допуски, навантаження, матеріали тощо), а також рекомендації щодо їх доцільного вибору в типових випадках проєктування. Матеріал структуровано відповідно до тем практичних занять і етапів виконання курсового проєкту, що дозволяє ефективно використовувати вказівки як у навчальному процесі, так і в самостійній роботі студентів. Довідковий характер методичних вказівок сприяє підвищенню точності та обґрунтованості інженерних рішень, а також формуванню практичних навичок використання стандартів у машинобудуванні.

These materiales are intended for students of specialties studying the subjects “Theoretical and Applied Mechanics. Machine Parts”. This publication provides systematized reference material in the form of tables, graphs, and recommended values widely used in solving design and calculation problems related to machine-building components. The guidelines include standardized parameters (strength coefficients, tolerances, loads, materials, etc.) as well as recommendations for their appropriate selection in typical design scenarios. The content is structured according to the topics of practical classes and stages of the course project, making the guidelines effective both for classroom use and for students’ independent work. The reference-based nature of these materials enhances the accuracy and justification of engineering decisions and helps develop practical skills in applying standards in mechanical engineering.
Theoretical and applied mechanics. Machine parts : іn 2 pt. Pt. 1 : reference materials for conducting practical classes and completing a course project for students of the first (bachelor's) level of higher education of full-time and part-time forms of education in the specialties 015 "Professional education (Mechanical engineering)", 015 "Professional education (Transport)" [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: TECHNOLOGY::Engineering mechanics; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; вал; shaft; деталі машин; machine parts; довідковий матеріал; reference material; з'єднання (різьбові, шпонкові, шліцьові); joints (threaded, keyed, splined); коефіцієнт корисної дії; mechanical efficiency; конічна передача; bevel gear transmission; механічна передача; mechanical transmission; навантаження; load; напруження; stress; пасова передача; belt drive; підшипник; bearing; привід машин; machine drive; редуктор; gearbox / speed reducer; розрахунок на міцність; strength calculation; сили зачеплення; contact forces; циліндрична передача; cylindrical gear transmission; черв’ячна передача; worm gear transmission