Геологічні умови формування Західних Карпат у регіоні Кісуце (Словаччина) - Шенцова, Поліна Володимирівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Регіон Кісуце розташований у північно-західній частині Словаччини, у межах Внутрішніх Західних Карпат, і включений до магурської тектонічної зони. Географо-економічна характеристика свідчить про вигідне транспортне положення, доступність природних ресурсів і значну лісистість території, що разом із наявністю водних артерій створює сприятливі умови для розвитку рекреаційної діяльності, туризму, а також ведення лісового й сільського господарства. Оцінка перспектив розвитку регіону показує потенціал у кількох напрямках. По-перше, це розвиток геотуризму – завдяки мальовничому рельєфу, геологічним маршрутам і наявності флішевих оголень, туристи можуть ознайомитися з геологічною спадщиною краю. По-друге, гідромінеральні ресурси регіону можуть стати основою для створення бальнеологічних закладів локального значення. По-третє, місцеві будівельні матеріали, хоч і обмеженого запасу, залишаються джерелом забезпечення потреб громад у сировині. Усе це створює передумови для інтегрованого сталого розвитку за умови збереження природного балансу та використання сучасних підходів до просторового планування. Таким чином, Кісуцький регіон є геологічно різноманітною територією з виразною структурою флішевих товщ, складною тектонікою, гідрогеологічним потенціалом і умовами, придатними для геотуристичного, бальнеологічного та господарського використання.
Керівник: Горяйнов Сергій Володимирович, кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент кафедри фундаментальної і прикладної геології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Endogenous earth sciences::Solid earth geology and petrology; регіону Кісуце; тектоніка; геоморфологія; корисні копалини