Художні феномени в історії та сучасності («Життя в обмеженнях і без») : тези доповідей ХІ Міжнародної наукової конференції (11 квітня 2025 року, Харків) - (:unkn) unknown (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У збірнику представлені тези доповідей ХІ Міжнародної наукової конференції «Художні феномени в історії та сучасності («Життя в обмеженнях і без»), що проходила 11 квітня 2025 року в Харківському національному університету імені В. Н. Каразіна. Дослідження стосуються наукового вивчення різних аспектів обмежень і їх відсутності в літературі, лінгвістиці, перекладознавстві та методиці викладання іноземних мов. Мова йде не лише фізичні, а й метафоричні обмеження і вивільнення від них, як це впливає на літературну творчість, комунікацію та навчання. Представлено тези доповідей, автори яких аналізують межі, безмежності, граничності в українському та зарубіжному літературному дискурсі; свободу, несвободу творчості; межі ідентичності; поневолення, свободу як простори для відкриття горизонту можливостей самовдосконалення; літературну картографію, маркування простору в подорожніх творах; міграцію, уяву та транснаціональний досвід в українській та зарубіжній літературі; бар’єрність, безбар’єрність та інклюзивність в літературі, культурі, методиці викладання іноземних мов, та інші актуальні теми сьогодення.

The collection presents the abstracts of the XI International Scientific Conference «Artistic Phenomena in History and Modernity («Life in and out of Restrictions»)», held on 11 April 2025 at V. N. Karazin Kharkiv National University. The research concerns the scientific study of various aspects of limitations and their absence in literature, linguistics, translation studies and foreign language teaching methods. It is not only physical but also metaphorical constraints and liberation from them, as it affects literary creativity, communication and learning. The abstracts of the papers are presented, the authors of which analyse the boundaries, boundlessness, and limits in Ukrainian and foreign literary discourse; freedom, non-freedom of creativity; boundaries of identity; enslavement, freedom as spaces for opening up the horizon of possibilities for self-improvement; literary cartography, marking of space in travel writings; migration, imagination and transnational experience in Ukrainian and foreign literature; barriers, barrier-free and inclusiveness in literature, culture, methods of teaching foreign languages, and other topical issues of our time.
Artistic phenomena in history and modernity («Life in and out of Restrictions») : abstracts collection of the XI International scientific conference (11 April 2025 року, Kharkiv)
Наукове видання
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics; HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; література; свобода; заборона; межа; кордон; безмежність; безбар’єрність; подорож; міграція; літературна мапа світу; literature; freedom; prohibition; border; borderlessness; barrierlessness; journey; migration; literary map of the world