Детектування перекису водню нанокристалами CeO2-x та комплексами CeO2-x - FBS - Браїлко, Анна Русланівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дана дипломна робота присвячена дослідженню детектування перекису водню за допомогою нанокристалів оксиду церію та їх комплексів з фетальною бичачою сироваткою (FBS). Нанокристал оксиду церію є відомим завдяки своїм антиоксидантним, каталітичним та люмінісцентним властивостям, обумовленим співіснуванням іонів церію у двох валентних станах – Ce3+ та Ce4+. Перекис водню є однією з найбільш розповсюджених форм активних форм кисню та його надлишкове накопичення може приводити до негативного впливу на клітини, тому детектування перекису водню є важливим для біомедичних застосувань.
Науковий керiвник: Бойко Ю. І., доктор фiзико-математичних наук, професор кафедри фізики кристалів
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; оксид церію; нанокристал; люмінесценція; перекис водню; сенсор