Використання квантових точок у процесах нейровізуалізації - Булова, А.Г.; Bulova, A.G. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023)
Об’єкт дослідження: нервові клітини, квантові точки. Предмет дослідження: флюоресценція квантових точок для нейровізуалізації in vivo. Мета роботи: проаналізувати можливість використання квантових точок як індикатора нервового потенціалу дії. Методи дослідження: аналіз і систематизація літературних даних. Результати дослідження: iснуючі експерименти показують, що квантові точки можуть успішно відстежувати мембранні потенціали нейронів, проте до розуміння механізмів взаємодії з біологічними структурами ще далеко. Це стосується також вивчення їх взаємодії з різними клітинними компонентами, а також вплив на клітинні функції і загальну життєздатність. Однією з ключових проблем є визначення найбільш ефективної структури наночастинок, яка б не завдавала шкоди організму і мала б мінімальну цитотоксичність. В цьому напрямку є ефективними квантові точки, які вже довели свою значущість у наукових дослідженнях. Їхній потенціал у нейровізуалізації є новим напрямком у нейронауці та медичній візуалізації, що може призвести до нових відкриттів та покращення діагностичних методів. Отже, подальші дослідження та розробки в цій галузі можуть відіграти ключову роль у реалізації повного потенціалу квантових точок у медицині та біотехнологіях.

Research object: nerve cells, quantum dots. Subject of research: electrical activity of neurons in vivo. The purpose of the work: to analyze the possibility of using quantum dots as a nerve spike indicator. Research methods: analysis and systematization of literary data. Research results: existing experiments show that quantum dots can successfully track the membrane potentials of neurons, but the mechanisms of interaction with biological structures are still far from being understood. This also applies to the study of their interaction with various cellular components, as well as the impact on cellular functions and general viability. One of the key problems is to determine the most effective nanoparticle structure that would not harm the body and have minimal cytotoxicity. Quantum dots, which have already proven their importance in scientific research, are effective in this direction. Their potential in neuroimaging is a new direction in neuroscience and medical imaging that may lead to new discoveries and improved diagnostic techniques. Therefore, further research and development in this field can play a key role in realizing the full potential of quantum dots in medicine and biotechnology.
The use of quantum dots in processes of neural visualization
Науковий керівник: Ольга Олександрівна Горобченко, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри молекулярної і медичної біофізики
Keywords: NATURAL SCIENCES; MEDICINE; TECHNOLOGY; квантові точки; нейровізуалізація; клітинна візуалізація; чутливі до напруги барвники; genetically encoded calcium indicators (GECI); green fluorescent protein (GFP); quantum dots; neuroimaging; cell imaging; voltage sensitive dyes