Конфлікти поєднання родів: «Невістка – чужа кістка» та їх еволюційно-психологічне пояснення - Луценко, О.Л. (My University, 2015)
В статті розглядаються відносини між батьками чоловіка/дружини та їх невістками і зятями. На вибірках з 30 молодих та 50 сімей похилого віку були вивчені їхні відношення методом особистісного диференціалу, особистісні особливості учасників відносин методами Біографічного опитувальника і тесту «Рівень суб’єктивного контролю», а також зв'язок цих змінних. Виявлено, що відносини відповідають закономірностям, передбаченим в межах еволюційно-психологічного підходу.
This article is devoted to the problem of relationship between the parents-in-law and their daughters-in-law / sons-in-law. On samples from 30 young and 50 elderly families were examined their relationships by Personal differential, the personal characteristics of participants by Biographical questionnaire and test "Level of subjective control" as well as interlinks between these variables. It was found that relationships are relevant to the rules, predicted by the evolutionary psychological approach.
Keywords: еволюційна психологія; сімейні відносини; конфлікти; свекруха; свекор; теща; тесть; невістка; зять