Державна політика у сфері медичного волонтерства в умовах воєнного стану - Бистрякова, Тамара Михайлівна; Bystryakova, T. M. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Визначено особливості медичного волонтерства та встановлено основні напрями державної політики у сфері медичного волонтерства в умовах воєнного стану в Україні. Проаналізовано обсяги та проблеми медичного волонтерства в Україні, пов’язані з веденням повномаштабної війни, визначено зміни у змісті та формах медичного волонтерсва. У результаті цих досліджень установлено вплив українського медичного волонтерства на організацію допомоги та протоколи військової медицини. На основі результатів виконаних досліджень розроблено пропозицій для здійснення концептуальних змін у підходах до організації медичного волонтерства; вдосконалення системи статистичного обліку волонтерської діяльності у медичній сфері, оновлення протоколів забезпечення засобами і ресурсами медичних підрозділів збройних формувань, підготовці логістичних шляхів для їх поновлення, транспортування і надання догоспітальної допомоги в умовах повномасштабного і затяжного ведення військових дій; підвищення раціональності побудови органів публічної влади у сфері охорони здоров’я, які взаємодіють з волонтерськими організаціями; розширення уявлення про форми волонтерської допомоги в закладах охорони здоров’я та створення умов для їх застосування в Україні.
State policy in the field of medical volunteering in martial law
Науковий керівник роботи: Набока Людмила Віталіївна, кандидат наук з державного управління, доцент, завідувач кафедри публічного управління та державної служби
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Public sector research; медичне волонтерство; цифровізація; резильєнтність; соціальний дизайн; система волонтерської діяльності; галузеве волонтерство; воєнний стан; державна політика