Низькотемпературні властивості анізотропного спінового ланцюжка із двома додатковими домішковими атомами-відростками - Коваленко, Вікторія Олександрівна; Kovalenko, V. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Розглянуто модельну систему, складену з скінченного XX-ланцюжка з двома додатковими магнітними атомами-«відростками» з різними довільними ZZ-спінами 1 S та 2 S й об’єднуючим їх додатковим скінченним ХХ ланцюжком. Проведено аналітичні та чисельні розрахунки точного енергетичного спектру моделі та комп’ютерне моделювання польових та температурних залежностей намагніченості та теплоємності, локальних термодинамічних характеристик.

A model system consisting of a finite XX chain with two additional magnetic atoms-“branches” with different arbitrary ZZ spins 1 S and 2 S and an additional finite XX-chain connecting them is considered. Analytical and numerical calculations of the exact energy spectrum of the model and computer simulations of the field and temperature dependences of the magnetization and heat capacity, as well as local thermodynamic characteristics, are carried out.
Low-temperature properties of an anisotropic spin chain with two additional impurity atoms-branches
Науковий керiвник: Єзерська Олена Володимирівна, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри теоретичної фізики імені академіка І. М. Ліфшиця
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; ХХ-ланцюжок; гамільтоніан Гейзенберга; перетворення Йордана–Вігнера; модель Ізінга; термодинамічні характеристики; XX-chain; Heisenberg hamiltonian; Jordan-Wigner transformation; Ising model; thermodynamic characteristics