Особливості розвитку сучасних процесів інвестиційної діяльності ТНК в умовах глобальної цифровізації - Кірієнко, Сергій Олександрович; Kiriienko, S. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
У роботі наведені науково обґрунтовані теоретичні положення для визначення факторів, які посилюють процеси інвестиційної діяльності транснаціональних корпорацій (ТНК) в контексті глобальної цифровізації, а також розроблені практичні рекомендації для встановлення кластерних траєкторій адаптації інвестиційної діяльності ТНК до умов глобальної цифровізації та формулювання єдиного механізму управління та синергії цифрових стратегій ТНК з децентралізованою архітектурою управління.

The work presents scientifically substantiated theoretical provisions for determining the factors that enhance the investment activity processes of transnational corporations (TNCs) in the context of global digitalization. Additionally, practical recommendations have been developed to establish cluster trajectories for adapting TNC investment activities to the conditions of global digitalization and to formulate a unified management mechanism and synergy for the digital strategies of TNCs with a decentralized management architecture.
Specifics of the development of modern investment activity processes of TNCs in the context of global digitalization
Науковий керівник: Матюшенко Ігор Юрійович, доктор економічних наук, професор кафедри міжнародних економічних відносин Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; транснаціональні корпорації; інвестиційна діяльність ТНК; глобальна цифровізація економіки; цифрові технології; цифрові інструменти; інтегрований підхід до оцінки; кластерний та багатофакторний аналіз; кластер-специфічні моделі; стратегії інвестиційно-цифрової трансформації; корпоративне управління; дослідження та розробки; інноваційний розвиток; інформаційно-комунікаційні технології; ESG-інвестиції; децентралізована архітектура управління; transnational corporations; TNC investment activity; global digitalization of the economy; digital technologies; digital tools; integrated assessment approach; cluster and multi-factor analysis; cluster-specific models; investment-digital transformation strategies; corporate governance; research and development; innovative development; information and communication technologies; ESG investments; decentralized management architecture