Дослідження ступеня кристалічності аморфокристалічних зразків гіроксилапатиту - Чумак, Олена Олександрівна; Chumak, O. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Під час роботи було проведено дослідження ступеня кристалічності аморфно-кристалічних зразків гідроксилапатиту. Ці дослідження враховують різні умови синтезу фосфатів кальцію. Проведення рентгеноструктурного дослідження і визначення відношення площ аморфного гало до площ дифракційних ліній кристалічних фаз, розраховано ступінь кристалічності. Після проведення експериментів і аналізу даних можна зробити такі висновки: 1. Ступінь кристалічності не має лінійної залежності від тривалості синтезу. 2. Ступінь кристалічності збільшується при очищенні матеріалу від домішок і відпалі при температурі 80оС. Було виявлено, що данні дослідження можуть бути застосовані для установки залежності ступеня кристалічності кальцій-фосфатних матеріалів із тривалістю проведення синтезу і умов його проведення.

During the work, a study of the degree of crystallinity of amorphous crystalline samples of hydroxyapatite was carried out. These studies take into account different conditions for the synthesis of calcium phosphates. Carrying out an X-ray structural study and determining the ratio of the area of the amorphous halo to the area of the diffraction lines of the crystalline phase, the degree of crystallinity was calculated. After experiments and data analysis, the following conclusions can be regarding: 1. The degree of crystallinity does not have a linear dependence on the duration of synthesis. 2. The degree of crystallinity increases when the material is cleaned of impurities and annealed at a temperature of 80°C. It was shown that the research data can be applied to establish the degree of crystallinity of calcium-phosphate materials with the duration of the synthesis and the conditions of its implementation.
Study of the degree of crystallinity of amorphous hydroxyapatite samples
Науковий керівник: Рохмістров Дмитро Володимирович, кандидат фізико-математичних наук, доцент, доцент кафедри фізики твердого тіла
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; гідроксилапатит; рентгенограми; площа; температура; синтез; ступінь кристалічності; hydroxyapatite; X-ray pattern; area; temperature; synthesis; degree of crystallinity