Локальна асимптотична стабілізація класу нелінійних систем з невідомими параметрами - Борейко, Антон Олегович; Boreiko, Anton (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024)
У роботi розглядається задача локальної асимптотичної стабiлiзацiї для класу двовимiрних та тривимiрних нелiнiйних систем з невiдомими параметрами в критичному випадку. Нiяких умов на границi змiни максимальної величини цих невiдомих параметрiв заздалегiдь не задано. Для стабiлiзацiї систем застосовано клас вкладених керувань. Дослiдження задачi стабiлiзацiї ґрунтується на методi функцiї Ляпунова. Ефективнiсть такого пiдходу проiлюстрована на прикладах

This paper considers local asymptotic stabilization of two-dimensional and three-dimensional nonlinear systems with unknown parameters in a critical case. No condi tions on the maximum values of these unknown parameters are specified in advance. A class of nonlinear nested controls is used to stabilize the systems. The Lyapunov function method is used for the stability analysis. The effectiveness of this approach is illustrated by examples.
Local asymptotic stabilization of a class of nonlinear systems with unknown parameters
Keywords: MATHEMATICS::Applied mathematics; нелінійна керована система; задача стабілізації; метод функцій Ляпунова; nonlinear control system; stabilization problem; Lyapunov function method