Психологічні особливості емоційного вигорання учениць старших класів в умовах дистанційного навчання - Євстафієва, К. П. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дослідження аналізує психологічний феномен емоційного вигорання у учениць старших класів, які навчаються дистанційно. Актуальність зумовлена поширенням онлайн-навчання через пандемію та воєнний стан, що створило загрозу для психоемоційного здоров'я дівчат. До вибірки увійшли 50 учениць (25 – онлайн- навчання, 25 – офлайн). Використано комплекс діагностичних методик для оцінки вигорання, стресостійкості та емоційної стабільності. Результати виявили статистично значущі відмінності: у дівчат онлайн навчання групи переважає високий рівень фізичного, емоційного та когнітивного виснаження, значно нижча стресостійкість та вища емоційна нестабільність. Зафіксовано високі показники деперсоналізації та зниження особистого задоволення від навчання. Зроблено висновок, що дистанційний формат суттєво підвищує ризик вигорання через соціальну ізоляцію, технічні труднощі та дефіцит живої комунікації. Синдром має чітку структуру з домінуванням емоційного виснаження та цинічного ставлення до навчання.

The study analyzes the psychological phenomenon of emotional burnout in high school students who study remotely. The relevance is due to the spread of online learning due to the pandemic and martial law, which created a threat to the psycho-emotional health of girls. The sample included 50 students (25 - online learning, 25 - offline). A set of diagnostic methods was used to assess burnout, stress resistance and emotional stability. The results revealed statistically significant differences: girls in the online learning group are characterized by a high level of physical, emotional and cognitive exhaustion, significantly lower stress resistance and higher emotional instability. High rates of depersonalization and a decrease in personal satisfaction with learning were recorded. It was concluded that the distance format significantly increases the risk of burnout due to social isolation, technical difficulties and a lack of live communication. The syndrome has a clear structure with a predominance of emotional exhaustion and a cynical attitude towards learning.
Керівник роботи: Харченко Андрій Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психологічного консультування і психотерапії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емоційне вигорання; дистанційне навчання; учениці старших класів; стійкість до стресу; емоційна стабільність; деперсоналізація; психологічна діагностика; освіта в умовах кризи; emotional burnout; distance learning; high school students; stress resistance; emotional stability; depersonalization; psychological diagnostics; education in crisis