Сучасний стан туристичного брендінгу та особливості розвитку туризму в Словенії - Мільохіна, Катерина Олексіївна; Milokhina, K. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній бакалаврській роботі досліджено теоретичні засади та практичні аспекти формування туристичного бренду країни на прикладі Словенії. Розкрито сутність понять «бренд» і «брендінг», визначено роль територіального брендінгу як інструменту підвищення національної конкурентоспроможності в умовах глобалізації. Особливу увагу приділено специфіці брендінгу туристичних дестинацій як засобу залучення туристичних потоків та формування стійкого позитивного іміджу країни на міжнародному ринку. У другому розділі роботи проаналізовано сучасний стан розвитку туризму в Словенії, охарактеризовано її туристичний потенціал, природно-рекреаційні ресурси та рівень туристичної освоєності. Визначено основні тенденції туристичних потоків та оцінено ефективність реалізованих заходів туристичного брендінгу. Зокрема, розглянуто діяльність Словенської туристичної організації (STO) у формуванні образу країни як екологічної, активної та культурно привабливої дестинації.

This bachelor's qualification paper explores the theoretical foundations and practical aspects of forming a country’s tourism brand, using Slovenia as a case study. It reveals the essence of the concepts of “brand” and “branding,” and highlights the role of territorial branding as a tool for enhancing national competitiveness in the context of globalization. Particular attention is given to the specifics of destination branding as a means of attracting tourist flows and shaping a strong positive image of a country in the international tourism market. The second chapter analyzes the current state of tourism development in Slovenia, characterizes its tourism potential, natural and recreational resources, and the level of tourism infrastructure development. It identifies the main trends in tourist flows and evaluates the effectiveness of tourism branding efforts. In particular, it reviews the activities of the Slovenian Tourist Board (STO) in creating the country’s image as an ecological, active, and culturally attractive destination.
The current state of tourism branding and the peculiarities of tourism development in Slovenia
Керівник: Парфіненко Анатолій Юрійович, кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу
Keywords: SOCIAL SCIENCES; туристичний брендінг; розвиток туризму в Словенії; формування туристичного бренду; інструменту підвищення національної конкурентоспроможності; глобалізація; tourism branding; tourism development in Slovenia; tourism brand; territorial branding; enhancing national competitiveness in the context of globalization