Роль селективного світла в регуляції морфогенетичних та біосинтетичних процесів рослин різних фотоперіодичних груп на ранніх етапах онтогенезу - Батуєва, Євгенія Дмитрівна; Batuіeva, Y.D. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023)
Дисертацію присвячено дослідженню світлового сигналінгу через активацію фоторецепторних систем шляхом опромінення селективним світлом трьох спектрів (ЧС λ = 660 нм, ЗС λ = 530 нм, СС λ = 450 нм) у прояві ростових, морфогенетичних та біосинтетичних реакцій осьових органів проростків бобових рослин різних фотоперіодичних груп (довгоденних - ДДР, короткоденних - КДР та нейтральноденних - НДР).

The dissertation is devoted to the study of light signaling through the activation of photoreceptor systems by selective light irradiation of three spectra (RL λ = 660 nm, GL λ = 530 nm, BL λ = 450 nm) in the manifestation of growth, morphogenetic and biosynthetic reactions of the axial organs of legume seedlings of different photoperiodic groups (long-day plant LDP, short-day plant SDP and neutral-day plant NDP).
The role of selective light in regulation of morphogenetic and biosynthetic processes of plants of different photoperiodic groups at the early stages of ontogenesis
Кваліфікаційна наукова праця на здобуття ступеня доктора філософії.
Keywords: Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science::Statistics::Biostatistics; Pisum sativum L.; Glycine max (L.) Merr.; фотоопромінення; селективне світло ЧС λ = 660 нм; ЗС λ = 530 нм; СС λ = 450 нм; фотоперіодична реакція; ростові процеси; мітотичний індекс; фотоморфогенез; розчинні вуглеводи; білок; фітогормони; антиоксидантна система; світлокультура; photoirradiation; selective light RL λ = 660 nm; GL λ = 530 nm; BL λ = 450 nm; photoperiodic response; growth processes; mitotic index; photomorphogenesis; soluble carbohydrates; protein; phytohormones; antioxidant system; light culture