Отримання кристалів системи Bi-Sr-Ca-Cu-O, легованих свинцем та дослідження їх електрофізичних властивостей - Топчій, Марііта Михайлівна; Topchii, M. M. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Методом спонтанної кристалізації були отримані ВТНП-монокристали системи BiSrCaCuO, частина з яких були леговані свинцем. Були отримані ВТНП-монокристали з розплавів зі складами 2: 2: 2: 3 (без свинцю) і з частковим заміщенням вісмуту на свинець. Як основні методи отримання та дослідження електрофізичних властивостей кристалів були застосовані методи: спонтанної кристалізації розплаву для вирощування монокристалів, метод рентген-фазового аналізу (РФА), вимірювання температурних залежностей опору 𝑅(?) та магнітної сприйнятливості 𝜒(?) зразків. Вивчено вплив різних кількостей свинцю на надпровідні властивості. Зроблено висновок, що легування свинцем з'єднань Вi-системи дозволяє стабілізувати їх найбільш високотемпературну фазу 2223 і отримати майже однофазні сполуки.

By the method of spontaneous crystallization, HTNP single crystals of the BiSrCaCuO system were obtained, some of which were doped with lead. HTNP single crystals were obtained from melts with compositions 2: 2: 2: 3 (without lead) and with partial substitution of bismuth for lead. The following methods were used as the main methods for obtaining and studying the electrophysical properties of crystals: spontaneous crystallization of the melt for growing single crystals, the method of X-ray phase analysis (XPA), measurement of temperature dependences of resistance R(T) and magnetic susceptibility χ(T) of samples. The effect of different amounts of lead on superconducting properties was studied. It was concluded that doping of Bi-system compounds with lead allows stabilizing their highest-temperature phase 2223 and obtaining almost single-phase compounds.
Obtaining crystals of the Bi-Sr-Ca-Cu-O system, doped with lead and studying their electrophysical properties
Науковий керiвник: Гресь Валерія Юріївна, кандидат технічних наук, доцент кафедри загальної фізики
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; явище левітації; легований свинець; високотемпературні надпровідники; температурна залежність; магнітна сприйнятливість; levitation phenomenon; doped lead; high-temperature superconductors; temperature dependence; magnetic susceptibility